Wat te doen met aangetaste buxus?

Schade aangericht door buxusmot

Foto: Pixabay

Momenteel kampt meer dan de helft van de Vlaamse buxuseigenaars met schade veroorzaakt door de rupsen van de buxusmot. Mits een intensieve opvolging in combinatie met een correct toegepaste beheersing is de buxusmot onder controle te houden. Soms is de schade echter reeds te ver gevorderd en dient de aangetaste struik te worden afgevoerd. Deze buxusresten vormen een belangrijke bron van nieuwe infectie van de buxusmot aangezien de eitjes, rupsen en poppen er nog een tijdje op kunnen overleven en de buxusmot zelf ettelijke kilometers vliegend kan afleggen. Daarom is het van groot belang dat het buxusafval zo snel mogelijk wordt verwerkt in een professionele composteringsinstallatie. De hoge temperaturen die tijdens het composteringsproces ontstaan, bieden garantie voor het afdoden van de verschillende stadia van de buxusmot.

Enkele praktische tips

  1. Het is belangrijk dat het buxusmateriaal bij een fractie terecht komt die zeker gecomposteerd wordt, meestal is dit het gemengd groenafval. Snoeihout of boomwortels worden in sommige gevallen verhakseld en als mulchmateriaal gebruikt. Zo is er risico tot verdere verspreiding, want er is geen afdoding van de mot, ei, rups op pop.
  2. Indien u het aangetaste buxusmateriaal zelf afvoert, doe dit dan in gesloten plastic zakken of afgedekt. Dit om onderweg verspreiding te vermijden. Het is echter belangrijk dat het afdekzeil en de plastic zak niet bij het groenafval terecht komt.
  3. Het materiaal moet zo snel mogelijk gecomposteerd worden. Laat de resten dus geen weken liggen in uw tuin of garage, maar voer snel af naar een (professioneel) recyclagepark of composteringsinstallatie.

 

Huur container voor groenafval Zelf groenafval aanleveren

 

BELANGRIJK! Thuiscomposteren van buxusmateriaal is af te raden. De afdoding kan hier zeker niet worden gegarandeerd.

Hoe kunnen wij u hierbij helpen?

Meer info? www.sosbuxusmot.be

Met dank aan VLACO